NESOUHLASÍME S PODPOROU HAZARDU!

Gamblerství je chorobná závislost na hraní hazardních her. Gamblerství je považováno za patologickou psychickou závislost na lákavé představě rychlého zisku peněz nebo jiné hmotné výhry. Pravidla her jsou přitom nastavena z dlouhodobého hlediska pro hráče velice nevýhodně. Mnozí tím získávají závislost na hře, rostoucí finanční problémy se snaží řešit další účastí ve hře a vytvářejí tak začarovaný kruh. Závislé osoby dokážou prohrát ohromné částky, což má často za následek zásadní narušení mezilidských vztahů a existenční potíže nejen samotných hráčů, ale často také jejich blízkých. Gamblerství bývá spojeno i s jinými druhy závislostí, například na drogách.

Je velice tristní, že i naše město se zapojilo do obchodu s neštěstím a těží z existenčního ničení lidí. Rádi bychom touto formou vyjádřili protest proti naplňování rozpočtu města právě penězi z hazardu a apelujeme na vás všechny: Pomozte nám to zastavit! Jsou to peníze vyvážené neštěstím, pravděpodobně i našich spoluobčanů. Přejete si snad, aby váš muž nebo žena dával(a) všanc bezpečí a stabilitu rodiny v herně? Dokonce i spoluobčané, kteří hazardu nepropadli, jsou negativně ovlivňováni těmito podniky. Ve městech, kde je umožněno hazardu vzkvétat, se zvyšuje kriminalita a do okolí heren se stahují pochybné existence.

Pracovníci nadačního fondu proti korupci výzkumem prokázali přímou souvislost tvrdého hazardu a kriminality. Po plošném zákazu hazardu došlo k prokazatelnému snížení trestné činnosti až o 50 % například v Českém Těšíně, Bohumíně nebo Bílovci.

https://www.ceskatelevize.cz/

Být hazardním hráčem s sebou nese řadu problémů spojených s nemožností žít spokojený život, být stále ve stresu a zadlužení. Obecně za důsledky patologického hráčství považujeme právě velkou zadluženost, nespolehlivost a nezodpovědnost, která může vyústit až v páchání trestné činnosti či násilí, ke ztrátě zaměstnání a k problémům v mezilidské komunikaci.

Krádeže se někdy dopustila téměř polovina patologických hráčů v léčbě, podvodu 36 %, zpronevěry 33 %, drogové trestné činnosti 19 % a loupeže 9 % hráčů.