DEMOKRACIE V LIŠOVĚ OPĚT PLÁČE. POD STANEM I MIMO NĚJ

Právě končící volební období se stalo pro město Lišov z politického hlediska přelomovým. Od roku 2010 totiž vedla radnici široká koalice všech subjektů, které úspěšně prošly místními komunálními volbami, a to včetně strany komunistické. V průběhu uplynulých let se tato politická směsice stala ideově nevyhraněným kompaktním celkem. Přestala sloužit obecnému blahu, protože se deformovala jako nástroj politických ambicí stávajícího starosty Jiřího Švece. Pod jeho vedením se postupně stala zdrojem nedostatečné komunikace, lží a systematického rozdělování společnosti.

V roce 2018 se proti tomuto trendu vymezila skupina tří zastupitelů za KDU-ČSL a přešla do opozice. Po celé volební období 2018–2022 se snažila občanům ukazovat, že komunální politiku lze dělat i beze strachu, otevřeně, v součinnosti s odborníky a hlavně slušně. Dlouhodobá absence opoziční síly ukazuje právě na lišovském modelu, jak snadno lze takové situace zneužít ve vlastní prospěch. I to, jak těžko se takový stav vrací zpět. Jiří Švec, který si vytyčil za svůj cíl nejen místo v městském a krajském zastupitelstvu, ale i v poslanecké sněmovně, obratně vystupuje sice jako nestraník v Lišově, mimo něj však jako člen hnutí STAN. Účelovým postojem tak kryje dlouhodobou spolupráci s komunisty, autoritářský přístup vedení městské samosprávy i další ambivalence. Jakýkoliv otevřený, jemu však nepohodlný názor zasadí do nepravdivého rámce, který propaguje ve veřejném radničním periodiku coby jediný správný, čímž se dostává do rozporu s tiskovým zákonem. Adekvátním reakcím z druhé strany dlouhodobě brání, a proto opozice přistoupila již předloni k vydávání vlastní tiskoviny. Právo na zveřejňování svých výmyslů potvrdil opět v zatím posledním, červencovém čísle. Vylhanou teorií zakryl neschopnost vyřešit dopravní problém a pohyb chodců po historicky cenném mostu v Dolních Slověnicích. (Ono to bez širší komunikace ani vyřešit nejde.) Přesto za viníky obratně označil opozici, úřady a odborníky, za rukojmí si vzal občany a nepřímo i členy rady města. Způsob, jímž si razí svou cestu, je prostě neměnný. Zůstává neomalený, nenávistný a prospěchářský. Není proto divu, že si současný lišovský starosta za poslední tři roky nebyl s takovým přístupem schopen udržet post krajského radního ani žádné místo v krajském ani celostátním vedení hnutí Starostové a nezávislí.

Hlavní nebezpečí politického přístupu Jiřího Švece spočívá v nastavování zkreslených hodnot, pohrdání autoritami demokratického státu a obcházení zákonů. Význam opozice, názorových oponentů, odborníků i úřadů odjinud dlouhodobě a záměrně snižuje. Lži naopak povyšuje na normu cílenou na občany. Jeho jednání je zcela v rozporu s demokratickým fungováním samosprávy na všech úrovních, protože poškozuje jak pověst města Lišov, místního volebního sdružení nezávislých, a potažmo i Jihočeského kraje, tak i pověst hnutí STAN. Pokud se mu podaří propojit kandidáty obou subjektů v nadcházejících komunálních volbách, pak možná ještě více. Jeho politická dvojakost – tu nezávislý, tam Nezávislý – není nic jiného než politikaření vedoucí k jedinému bodu. Ku prospěchu Jiřího Švece. Na ostatním a ostatních pranic nezáleží.

Je proto důležité apelovat na všechny voliče, aby přistupovali k volbám svědomitě a zodpovědně. Aby letos, stejně jako v letech příštích, nedovolili obsadit veřejná místa lidmi, kteří nedokáží pochopit demokratické principy, natož v nich fungovat k užitku většiny. Ve zvláštní době, kterou žijeme, a která nás ještě čeká, je tento apel více než důležitý.

PhDr. Aleš František Plávek