JAK MYSLÍTE, ŽE DOPADL NÁŠ NÁVRH VYCHÁZEJÍCÍ Z NAŠEHO VOLEBNÍHO PROGRAMU NA POSLEDNÍM ZASTUPITELSTVU ?

Úprava formy zveřejňování zápisů ze zastupitelstva a usnesení rady města. Úprava přístupů do datového uložiště

Důvodová zpráva:

Občané, kteří dali hlas a důvěru ve volbách nám zastupitelům, mají podle § 16, odst. 2, písm. e) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, zajištěn přístup mimo jiné do usnesení a zápisů z jednání zastupitelstva obce, do usnesení rady obce, výborů zastupitelstva obce a komisí rady obce. Je na nás, zda jim umožníme větší komfort při přístupu k těmto informacím. Rádi bychom poskytli občanům, kteří se nemohou účastnit veřejného zasedání zastupitelstva obce, např. z důvodů časových, nemoci, či prostého studu, zpřístupnit materiály v ucelené a komfortní formě, tzn. strojově čitelné, a tedy vhodné i pro zrakově postižené spoluobčany.

Dále bychom rádi ušetřili čas zapisovatelům, kteří tvoří obsáhlé zápisy na desítky stran, na nichž je někdy obtížné slovy zachytit ucelenou diskuzi či souvislosti. Navíc díky zákonu se takový zápis musí pořídit do deseti dnů po skončení zasedání. Vzhledem k tomu, že je z jednání zastupitelstva pořizován i zvukový záznam, na nějž se zápis odkazuje, je jednodušší na dlouhé diskuze písemně poukázat a k zápisu tento zvukový záznam přiložit. Ušetří se tím čas i ověřovatelům zápisu při následné kontrole.

Příkladem fungování takového opatření může být Jihočeský kraj či bezpočet obcí v České republice, které minimálně tyto informace, a mnohdy i ve větším rozsahu a nad rámec zákona, předkládají svým občanům. Patří mezi ně Vodňany, Kolín, Kyjov, Dobruška, Hodonín, Sezimovo Ústí, Hranice, Čáslav, Cheb, Trutnov, Most, Veselí na Moravou, Letovice, Bělá pod Bezdězem, Uherské Hradiště, Pelhřimov, Klecany, Strážnice, Týn nad Vltavou a mnoho dalších.

Jihočeský kraj, www.kraj-jihocesky.cz/

Město Vimperk, www.mesto.vimperk.cz

V minulosti bylo možné, aby členové kontrolního a finančního výboru měli přístup na datové uložiště města (cloud). Rádi bychom v tomto trendu pokračovali v současném volebním období, ale i v obdobích následujících.

Návrh na usnesení:

Zastupitelstvo města Lišov schvaluje:

a) Zveřejňování zápisů ze zastupitelstva a usnesení rady města ve strojově čitelné formě na webových stránkách města www.lisov.cz

b) Zveřejňování pořizovaného zvukového záznamu ze zastupitelstva města na webových stránkách města www.lisov.cz

c) Umožnění přístupu členům finančního a kontrolního výboru do datového úložiště cloud.

Zastupitelé za KDU-ČSL

Ondřej Kubala

Aleš František Plávek

Jan Kresan